Sokerirasituskoe

Viime viikon keskiviikkona kävin sokerirasituskokeessa, jota olin etukäteen vähän jännittänyt. En jännittänyt niinkään itse koetta, vaan sen tuloksia. Hassua sinänsä, koska mitään sukurasitetta tai muuta riskitekijää diabetekseen minulla ei ole. Jotenkin en vain kaipaa tähän jo valmiiksi riskiraskauteen enää mitään muita mutkia matkaan.

Vähän mietitytti sekin, että raskausaikana olen hieman vapaammin sallinut itseni myös herkutella, jotta saisin hieman vararavintoa kerättyä. Painoa onkin tähän mennessä tullut lisää sen noin kuutisen kiloa, mikä ei tosiaan paljon ole, kun ottaa huomioon että vauvat itsessään painavat yhteensä jo lähemmäs kaksi kiloa. Siihen päälle lapsivesien ja istukoiden painot. Tykkään myös ihan hirveästi syödä hedelmiä ja tehdä aamupalaksi smoothieita, joten pelkäsin että tästäkin joutuisi ainakin jossain määrin luopumaan.

Aikani oli aamulla klo 8.20, mutta labran ajanvarausajatkin olivat aikataulusta jäljessä, joten minut otettiin sisään noin puoli tuntia myöhässä. Se ei varsinaisesti riemastuttanut, kun tiesi muutenkin tiedossa olevan parin tunnin odottelun. Koe alkoi paastoarvon ottamisella, jonka jälkeen join sokeriliuosjuoman. Juoma oli vadelmanmakuista ja ihan todella makeaa, mutta minulle ei juuri tuottanut vaikeuksia saada sitä alas. Lähinnä se maistui vain öklömakealta mehulta. Jostain syystä labrahoitaja silti hoputti minua ja sanoi, että juoma pitäisi juoda aika nopeasti.

Sitten odottelin tunnin lehteä lukien ja kännykkää pläräillen, jonka jälkeen minut kutsuttiin antamaan verinäyte 1 tunnin arvoa varten. Ja taas tunnin kuluttua sama setti uudestaan. Koko tuon odotteluajan oli hieman ällöttävä olo. Minulta tuo sokerilitku vei nälän pois, eli en tuntenut oloani lainkaan nälkäiseksi, ainoastaan hieman pahoinvoivaksi. Liikkumista piti kokeen aikana välttää, nukkuminen oli kiellettyä ja vettä sai juoda vain vähän, eli aikamoista kököttelyähän tuo oli. Kolmannella kerralla näytteenotto samasta kädestä tuntui jo aika ikävältä. Kun sain luvan tämän jälkeen lähteä, menin äkkiä kotiin syömään "aamupalaa" (klo 11 jälkeen :D). Ruokailun jälkeen olo alkoi onneksi kohentua ja normalisoitui melko nopeasti. Labrahoitaja varoitteli, että ruokailu kannattaa aloittaa maltillisesti, sillä joillakin paha olo vain pahenee syömisestä.

Terkkari laittoi minulle testin tulokset heti seuraavana päivänä. On ihanaa, kun hän aina muistaa ilmoittaa labrojen ym. kokeiden tuloksista nopeasti!

Ja tuloksethan olivat erinomaiset:
-paastoarvo 4,4 (norm. alle 5,3)
-1 tunnin arvo 8,6 (norm. alle 10)
-2 tunnin arvo 6,8 (norm. alle 8,6)

Ei siis syytä huoleen, ja voin jatkaa samalla ruokavaliolla kuin ennenkin. Tämä huojensi mieltä kovasti :)

Kommentit

 1. Hienoa! Hyvä, että tuli hyvät tulokset :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että arvot jäi alle ylärajojen :) Mulla oli kanssa sillon ekassa rasituksessa tosi hyvät arvot (4,4/7,6/5,6), mutta tokassa sitten tosiaan tuo 1h arvo nousi just yli rajan.. Muistan kanssa, että nälän tunne jotenkin katosi sen sokerilitkun juomisen jälkeen ja sit ku vihdoin pääsi syömään, niin tuntui ettei sillä syömisellä edes ollut enää niin kiirettä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau miten hyvät arvot sulla on ollut! Milloin sulle tehtiin tuo toinen rasitus? Pienestä on kiinni tuo radi-diagnoosin saaminen kyllä -__-

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit