Raskausviikot 17-20
Raskauden puoliväli saavutettu, jihuu! Jostain syystä olen odottanut tätä puolivälin krouvia kovasti, vaikken itsekään oikein tiedä miksi. Käytännössä meillä raskaus on tosin edennyt jo yli puolenvälin, sillä triomme saatetaan maailmaan viimeistään raskausviikolla 34. Maksimissaan 14 viikkoa siis sektioon. Toisaalta se tuntuu pitkältä ajalta, mutta onhan tässä yhä paljon asioita hoidettavana ja järjestelyjä tehtävänä ennen vauvojen syntymää.

Oireet:

 • Kylkipistos ja tukala olo: Viime viikkoina ruokailun jälkeen minua on alkanut vaivata kovin tukala olo, etenkin jos syön raskaasti. Oikeaan kylkeen alkaa pistää kuten joskus lenkkeillessä, ja ylävatsaa polttaa. Tila vatsassa alkaa selvästi vähentyä. C:n pää on oikealla ylhäällä ja painaa ylävatsan aluetta, mikä varmasti selittää tämän vaivan. Välillä on hankala nukahtaa näiden oireiden takia.
 • Lisääntynyt unentarve: Aamuisin on vaikea saada itseä ylös sängystä, ja muutenkin tarvitsen enemmän unta kuin aiemmin. Tuntuu, että kaiken kaikkiaan tahti alkaa olla hidastumaan päin.
 • Selkäkipu: Selkä on alkanut kipeytyä etenkin ristiselän alueelta. Se voi tuntua kipeältä jo aamulla herätessä tai alkaa tuntua iltaa kohti. Kehon painopiste taitaa olla muuttunut, kun painoa alkaa kertyä etupuolelle.
 • Tukkoisuus ja kuivat limakalvot: Voi johtua myös kuivasta sisäilmasta, mutta aamulla herätessä nenä on usein tukossa ja niistäessä sieltä tulee verta. Myös ikenistä on usein vuotanut verta.
Kaiken kaikkiaan oireet ovat edelleen aika pieniä ja melko siedettäviä, joten yllättävän hyvin olen voinut. Se on hyvä se, sillä loppuraskaus ei varmasti tule päästämään minua helpolla.

Fiilikset:

 • Sairasloma häämöttää kolmen viikon päässä, mikä tuntuu aivan uskomattomalta, kuten jo aiemmin kirjoitin. Töissä eivät vieläkään aivan kaikki tiedä raskaudestani, vaikka kasvanutta vatsaa on jo ihan mahdoton piilotella. Teen liikkuvaa työtä ja olen toimistolla vain vähän, mikä varmasti osaltaan selittää asiaa. Sairaslomalle jääminen tuntuu ajatuksena hyvältä ja järkevältä, eikä mitenkään turhalta tai liian aikaiselta.
 • Ensimmäiset hankinnat: Rakenneultraa seuraavana päivänä uskalsimme vihdoin ostaa ensimmäiset vauvanvaatteet 💗 Viikkoa myöhemmin kävin vielä uudestaan hankkimassa lisää vaatteita. Pakko oli tietenkin ostaa kummallakin kerralla kolme (lähes) samaa vaatekappaletta tasapuolisuuden nimissä :D Tulipahan hyödynnettyä alennusmyyntejä edes vähän. Sain nimittäin todella edullisesti nuo kuvissa näkyvät vaatteet, normaalihintaisena en olisi raaskinut niitä ostaa. Tarkoituksena on muutenkin hankkia mahdollisimman paljon vaatteita ja tarvikkeita käytettynä.


 • Liikkeiden tunteminen ja kasvanut vatsa: On aivan ihanaa tuntea sikiöiden liikkeitä, ja viikko viikolta ne tuntuvat vahvemmin. Mieskin jo tunsi ensimmäisen potkun vatsan päältä! Rakastan kasvanutta vatsaani (ainakin toistaiseksi, heh) ja tällä hetkellä tuntuu, että todella nautin raskaana olemisesta. Peloista ja epävarmuudesta en silti todellakaan ole päässyt eroon, ja huoli tulee varmasti olemaan läsnä loppuun saakka. Yleisfiilis on kuitenkin enemmän onnellinen kuin huolestunut.
 • Liikunnan suhteen olen joutunut rauhoittamaan selvästi, sillä lääkäri kielsi salilla käymisen ja painotti, että kävelylenkeilläkään syke ei saa nousta liian korkealle. Viime viikkoon asti kävin salilla tekemässä aerobista ja kehonpainotreeniä, mutta nyt se sai tosiaan jäädä pois. Aktiivisuusrannekkeesta olen kyllä huomannut, että kävelylenkeillä syke nousee etenkin ylämäessä helposti suht korkealle. Täytyy nyt tietoisesti ottaa rauhallisempi asenne liikuntaan. Tällä viikolla kävin uimassa, sillä lääkäri piti sitä hyvänä liikuntamuotona mutta sanoi että "ei sitäkään kohta voi enää tehdä kun vatsa on niin iso" :D. Lisäksi aloitin viime viikolla raskausajan joogakurssin, joka on aivan ihanaa! Olen jo monta vuotta harrastanut joogaa, joten laji on ennestään tuttu, mutta tuntuu turvalliselta käydä nimenomaan raskaana oleville suunnatuilla tunneilla. Suosittelen kaikille!
 • Monikkovalmennukseen osallistuminen: Helsingin seudun monikkoperheet järjestää perhevalmennuksia monikko-odottajille, ja päätimme ehdottomasti käyttää tilaisuuden hyödyksi ja osallistua tähän. Valmennus on kaksiosainen, ja ensimmäisessä osassa Naistenklinikan lääkäri ja kätilö kertoivat monikkoraskaudesta tilasto- ym. faktatietoa sekä vastailivat kysymyksiimme. Ehkä paras osa valmennuksesta oli, kun pääsimme kurkkaamaan synnytysosastolle ja näimme mm. sektiosalin, vauvojen ensihoitohuoneen ja odotustilan eli "loungen", johon mennään odottamaan ennen suunniteltua sektiota. Helpottaa oloa, kun tietää konkreettisesti minne suurella todennäköisyydellä tulee keväällä menemään. Seuraava osa valmennuksesta järjestetään ensi viikolla, ja se käsittelee monikkoarkea.

Kommentit

 1. Voi niin söpöjä pieniä vaatteita! <3
  Mullakin on muuten tota nenän tukkoisuutta ja niistäessä tulee verta välillä mukana. On kyllä limakalvot herkillä. Tosi hyvä, että pääset sairaslomalle ajoissa!
  Voi millanen ihana myllerrys sulla varmaan käy vatsassa vielä kun viikkoja tulee lisää, kun on kolme siellä potkimassa <3 ja odotan niin, että täällä kanssa mies pääsisi tuntemaan potkuja.
  Täältäkin suositukset joogalle! Mä oon tehny vaan youtubesta ja omasta päästä harjoituksia, kun täällä ei ole valitettavasti mitään raskausajan joogaa :/ mutta tekee kyllä hyvää kropalle ja ei tunnu liian rasittavalta kun rauhakseen oon tehny :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista erilaisista vaatteista kyllä sekoais jos kunnolla alkais kattelemaan! <3 Vielä pitää hillitä itseään. Jooga on niin hyvä mielellekin, just sellaista rauhoittavaa, mutta energisoivaa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit