Akupunktio lapsettomuuden hoidossa

Koska yrittänyttä ei laiteta, olen kokeillut myös akupunktiota yhtenä oljenkortena lapsettomuuteemme. Kävin vuodenvaihteessa ja alkuvuodesta akupunktiossa lukuisia kertoja, yhteensä varmaan noin kuutisen kertaa.

Valitsin akupunktiopaikan sen perusteella, mikä kuulosti minun tarpeisiini sopivimmalta. Eli sellainen paikka, jossa akupunktion antajalla on kokemusta menetelmän käytöstä lapsettomuuden hoidossa. Akupunktiota kun voi antaa niin moniin eri vaivoihin ja oireisiin. Olin jo etukäteen lukenut netistä, että valitsemassani paikassa käsittely saattaa ajoittain olla hieman "kovakouraista", paikan seinät ovat kuin paperia ja akupunktiohoitaja puhuu suomea melko vaikeasti ymmärrettävällä aksentilla.

Ensimmäisellä käynnillä hoitaja kyseli tietenkin, miksi tulin akupunktioon. Hän halusi tietää kuukautiskierrostani ja ruokavaliostani, esimerkiksi mitä syön milläkin aterialla. Sen jälkeen hän katsoi kieltäni ja totesi että "yhh, sairas kieli". Kiinalaisessa lääketieteessä kieli on ymmärrykseni mukaan hyvin tärkeä, ja lääkäri haluaa aina nähdä sen.

Sain ruokavalio-ohjeet kirjallisena, ja minua kehotettiin syömään mm. kananmunia, riisiä, bataattia, päärynää, persimonia ja vesimelonia. Minulle annettiin myös yrttilääkkeitä, joiden tarkoitus oli kai tehostaa hoitoa. Niitä piti syödä päivittäin, ja seuraavalla hoitokerralla sai aina lisää lääkkeitä mukaansa, mikäli edelliset olivat loppuneet.

Alkukartoituksen jälkeen minut ohjattiin hoitohuoneeseen, jossa piti riisuutua aluksi niin, että päällä oli vain toppi ja alushousut. Menin hoitopöydälle selälleni makaamaan, ja akupunktioneuloja laitettiin useaan eri paikkaan: vatsan alueelle, jalkaterään, nilkkoihin/sääriin ja kämmeniin. Joskus myös päähän laitetiin neula. Aina en edes huomannut, mihin kaikkialle neuloja oli tökitty. Toisaalta joskus sen huomasi paremmin kuin hyvin, kun esimerkiksi kämmenessä alkoi tuntua pakotusta ja poltetta. Verenkierto selvästi kiihtyi niissä paikoissa, joihin neuloja oli laitettu. Minulla on aina todella kylmät sormet ja varpaat, mutta toistuvasti tunsin, kuinka verenkierto varsinkin varpaissani tehostui, kun neulat olivat jonkin aikaa saaneet vaikuttaa. Lopuksi tuntui, että varpaita oikein jopa kuumotti!

Tässä vaiheessa yleensä torkahdin, ja akupunktiohoitaja (tai kiinalaisen lääketieteen lääkäri hän taisi oikeasti koulutukseltaan olla) kävi välissä hoitamassa toisia asiakkaita muissa huoneissa. Kun neulat otettiin pois, piti toppi riisua ja käydä mahalleen hoitopöydälle. Sen jälkeen seurasi hieman hierontaa muistuttava käsittely sekä kaulimen näköisellä esineellä rullailu pitkin jalkoja ja selkää. Tiikeribalsamia siveltiin iholle ennen rullailua ja käsittelyn lopuksi, ja siitä jäi vaatteisiinkin aina oma tuoksunsa.

Tähänkään käsittely ei vielä päättynyt, vaikka ensimmäisellä kerralla niin luulinkin. Saatuani vaatteet takaisin päälle, menin odotustilaan istumaan. Hoitaja toi minulle ihanaa teetä, lisäksi tarjolla oli aina pientä suolaista ja makeaa purtavaa. Lopuksi tehtiin vielä viimeinen käsittely, jossa käytiin läpi sormet, niska ja hartiat, pää sekä yläselän alue. Tätäkään en kutsuisi hieronnaksi, vaan kuvaavampi termi olisi ehkäpä vatkaaminen, haha!

Hoidon ilmoitettiin nettisivuilla kestävän 1-1,5 tuntia, mutta pisimmillään taisin viettää akupunktiossa kaiken kaikkiaan jopa kolmisen tuntia. Kannattaa siis varata paljon aikaa, enkä suosittele varaamaan mitään menoja heti akupunktion jälkeen. Ikinä ei voinut tietää, monelta hoidosta pääsee lähtemään, ja olo oli muutenkin pitkän makaamisen jälkeen aika pöllähtänyt. Hintaa akupunktiolla oli 50-55 e/kerta, joten hoidon kestoon nähden hinta on mielestäni vähintäänkin kohtuullinen. Olo oli kyllä aina ihanan rentoutunut tuolta lähtiessäni, mutta lapsettomuuteen en siitä apua saanut. Samaan aikaan minulla oli estrogeenilääkitys menossa, eikä akupunktio selvästi auttanut perimmäiseen ongelmaani eli ovuloimattomuuteen. Mutta kannattaa toki ehdottomasti kokeilla, jos kiinnostuit!Kommentit

 1. Hei...minä tiedän akupunktiolääkärin, joka on pystynyt auttamaan yli 20 näistä tulemaan raskaaksi. Hän on kiinalainen ja hänellä on 20v kokemus ja hänen vadtaanotto on Helsingissä Yrjönkadulla Hän paransi minun kasvohermohalvauksen 6 kerrassa ja hän pystyy auttamaan todella monien sairauksien hoidossa.

  http://www.xuefei.fi/main/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! En ole juuri tuolla kyseisellä akupunktiolääkärillä käynyt, joten täytyy laittaa nimi korvan taakse. Kävin vajaa vuosi sitten akupunktiossa useamman kerran, eikä siitä silloin ollut apua ovuloimattomuuteeni, joten tietty arveluttaa että menisivätkö rahani vain hukkaan. Mutta pitää pohtia, eihän sitä tiedä jos vielä innostun sinne menemään :)

   Poista
 2. Tuolla estrogeenilääkityksellähän on varmasti ollut oma osansa asiaan. Akupunktio kuitenkin koittaa edistää kehoa auttamaan itseään, mutta jos on joku hormoneja ohjaileva lääkitys päällä, niin silloin keho ei toimi ns. vapaasti. Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tällä varmasti on ollut tekemistä asian kanssa. Hassua sinänsä, että akupunktiohoitajalle kyllä kerroin tästä lääkityksestä, eikä hän ilmaissut sen millään tavalla vaikuttavan asiaan. Kiitos, sitä tarvitaan! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit