Mitä rasvanlähteitä käytän?

Ajattelin kirjoittaa käyttämistäni rasvanlähteistä, sillä ruokavalion muuttamisen takia olen joutunut paljon pohtimaan, mistä saisin eritoten hyviä rasvoja. Toivottavasti voin tällä tavalla antaa vinkkejä muillekin siitä, miten pyrkiä ruokavalion avulla tasapainottamaan tai edesauttamaan hormonitoimintaa. Alla listattuna kuitenkin kaikki käyttämäni pääasialliset rasvanlähteet, olivat ne sitten pehmeitä tai kovia rasvoja.

 • Pähkinät
Pähkinöistä olen suosinut erityisesti para-, pekaani-, saksan- ja cashewpähkinöitä. Näissä on paljon hyviä terveysominaisuuksia ja runsaasti kaloreita, ja sehän passaa minulle 😉 Olen pyrkinyt syömään pähkinöitä joka päivä kourallisen ihan sellaisenaan.
 • Siemenet
Pidän erilaisista siemenistä paljon, ja laitan useasti auringonkukansiemeniä tai chiansiemeniä tuorepuuron sekaan. Salaatin lisukkeena toimivat hyvin myös nuo edellä mainitut auringonkukansiemenet tai kurpitsansiemenet. Varsinkin jos siemeniä malttaa paahtaa pannulla, ovat ne todella hyviä. Sama pätee muuten pähkinöihin.
 • Kananmuna
Kananmuna sisältää paljon erilaisia ravintoaineita, mutta olen aiemmin suhtautunut siihen hiukan varautuneesti sen mahdollisen kolesterolia nostavan vaikutuksen vuoksi. Meillä on suvussamme korkeaa kolesterolia, ja itsellänikin se on joskus ollut vähän koholla. Nythän kananmunan on (taas) uutisoitu saaneen synninpäästön, enkä kyllä tässä kokonaistilanteessa jaksa edes ajatella sen mahdollisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin.  
 • Oliiviöljy
Käytämme lähes aina ruoanlaitossa ekstraneitsytoliiviöljyä, mieluiten luomuversiona. Satunnaisesti käytän myös kookosöljyä esimerkiksi banaanilettujen paistamiseen.
 • Avokado
Avokado toimii hyvin leivän  päällä, vihersmoothieissa ja salaateissa.
 • Soijalesitiinirakeet
Nämä olivat minulle jo ennestään tuttuja, hyvä lisä vaikkapa puuroon tai smoothien sekaan. Tuo ihanaa kermaista makua, nam nam!
 • Maapähkinävoi
Tämä se vasta herkkua onkin, ei ehkä terveellisimmästä päästä mutta toimii vaan niin hyvin leivän päällä banaanin kera tai tuorepuurossa. Ostan aina sokeritonta versiota.
 • Levite
Tällä hetkellä meillä on jääkaapissa leivän päälle sellaista levitettä, jossa on sekä rypsiöljyä että voita. Paketissa taitaa olla sydänmerkkikin, joten ihan kelpo tavaraa se kai on.
 • Turkkilainen jogurtti
Maitotuotteita on tullut lisättyä ruokavalioon melko paljon. En olisi aiemmin kuvitellutkaan ostavani turkkilaista jogurttia, joka sisältää 10 prosenttia rasvaa! Maku on kyllä melko kermainen, kelpaa syödä ihan sellaisenaan marjojen tai hedelmien kanssa. Olen ujuttanut tätä myös tuorepuuroihin ja smoothiehin.
 • Juustot
Viime vuosina juustonkäyttöni on rajoittunut lähinnä puuron sekaan laittamaani raejuustoon ja satunnaisesti fetaan tai muuhun juustoon, jota on käytetty ruuanlaitossa. Emme ole aikoihin hankkineet kaupasta juusto leivän päälle laitettavaksi. Ruokavaliomuutoksen jälkeen juustoa onkin sitten mennyt niin leivänpäällisenä kuin ruuassa. Merkittävimpänä erona on se, että emme ole ostaneet kevytjuustoja, vaan ihan reilusti valinneet sen rasvaisen version.

 • Rasvainen kala

Ylivoimaisesti eniten tulee syötyä lohta, mutta myös esimerkiksi nieriä on todella hyvää ja rasvaista.

Näiden lisäksi napsin myös omega 3 -rasvahappoja purkista. Kyllä on rasvan saanti näiden myötä maksimoitu huippuunsa! Tuleeko vielä mieleen ruoka-aineita, jotka sisältäisivät hyviä rasvoja? Otan mieluusti vastaan vinkkejä 😊

Kommentit

Suositut tekstit